18 jan

KMHF 6. – főzelékek rántás nélkül

Megfejtettétek mit jelent a cím? Minek írjam le ötvenezerszer ugyanazt a “hosszú” szöveget, ha így is lehet.

Tegnap nem készült fénykép az ebédről, mert egyáltalán semmi különleges és új nem volt benne. Nyers zöldséglevest készítettem és palacsintát. A zöldségleves receptjét itt találjátok.

A mai menü még alakul. Az első fogás gyümölcssaláta lesz, mert van itthon mindenféle hozzávaló, a második majd kiderül. Majd délután befejezem ezt a cikket.

Ez a délután néhány napja tart, de ami késik, nem múlik. Most jutottam hozzá, hogy folytassam ezt a cikket. Képet is talán csak egyet csináltam azóta, de azért leírom, hogy miket főztem az utóbbi napokban. Közben többször változott a család jelenlévő tagjainak a száma, úgyhogy az éppen jelenlévők ízléséhez is kellett igazodnom.

Szerdán tehát a második cukorborsós krumpli lett, az örökzöld lilakáposzta salátával.

20150114_131720

A kockákra vágott krumpliból petrezselymes krumplit készítek. A cukorborsót kockára vágott, sóval dinsztelt hagymán megpárolom, megfűszerezem fokhagymával, borssal, pirospaprikával, majorannával. Amikor kész, összekeverem a krumplival. Vegán!

Csütörtökön zellerkrém levest és kelkáposzta főzeléket készítettem. Ez az ebéd is teljesen vegán, ha nem reszel az ember sajtot a levesbe, ami egyébként nagyon egyszerűen készül. Egy szép nagy zellert meghámozok, feldarabolok és egy szintén feldarabolt hagymával odateszem főzni annyi vízben, ami ellepi. A mikor puha, összeturmixolom egy kis olajjal, sóval, borssal és kész is. Lehet vízzel hígítani egy kicsit, ha túl sűrű.

A kelkáposzta főzelék is rántás nélkül készül: a kelkáposztát felaprítom, odateszem főzni nem túl sok vízzel, egy egész hagymával és sárgarépával, kockára vágott krumplival, egy kis köménymaggal ízesítve, só nélkül. Amikor puha, (nem jó agyonfőzve) kiveszem a hagymát, sárgarépát, egy kis krumplit, a levéből valamennyit és összeturmixolom fokhagymával (elég sokat szoktam beletenni), olajjal, sóval, borssal, pirospaprikával. Visszaöntöm a kelkáposztára és elkeverem. Kész is. Főzni már nem kell.

Pénteken hagyományos zöldséglevest és spenótos tésztát ettünk, megint lilakáposzta salátával, amibe bíborhere csírát tettem. Nekünk a hagyományos zöldségleves azt jelenti, hogy olajon megpárolom kicsit a zöldségeket, felengedem, összefőzöm, sózom, borsozom és petrezselymet teszek bele. Tésztát, rántást nem szoktam beletenni.

A spenótos tésztát durum orsó tésztából készítettem. A spenótot összeforraltam egy kis tejszínnel, sóval, kockára vágott krémfehér sajttal, fokhagymával, borssal. Összekevertem a kifőtt tésztával, reszeltem rá egy kis parmezán sajtot és betoltam a sütőbe.

A szombati menü felesborsó főzelék volt. A beáztatott felesborsót odateszem főzni egy egész hagymával, egy sárgarépával, só nélkül. (így hamarabb megpuhul, mármint só nélkül.) Ha puha, öntök hozzá egy kis olajat, szórok bele pirospaprikát, sót és botmixerrel krémesítem. Kész is. Ezt sem kell tovább főzni, és liszt sem kell bele.

Please like & share:

Vélemény, hozzászólás?