19 jún

Kukoricás nem tudom, minek nevezzelek

Tegnap este készítettem vacsorára ezt a költeményt. Az alja magokból és sárgarépából készült, a tetején a kukorica mellett mindenféle finom zöldség foglalt helyet, amíg be nem kebeleztük. Bálint fiamnak az alja nem ízlett, a tetejét viszont nagyon jóízűen ette. Eszter két kézzel merült el az élvezetekben, hiába adtam neki kanalat.

P6152138

Egy-két zöld levél jól mutatott volna a tetején itt a fotón, de arra már végképp nem volt idő, hogy a kertből behozzak valamit, mert már mindenki kezdett éhen halni.

Az alap így készült:

  • 1 csésze napraforgómag
  • 1 csésze őrölt lenmag ( Turmixgéppel meg szoktam őrölni egy nagyobb adagot és lezárt üvegben a hűtőben tartom. )
  • 2 feldarabolt sárgarépa
  • 1/2 tk só (Egy ideje lehet erdélyi sót kapni, az van ráírva, hogy semmilyen adalékot nem tartalmaz, csak ezt veszem.)
  • 1 ek olivaolaj
  • Az eredeti receptben /Chrisine Bailey: Nyers ételekkel az egészségért Bioenergetic 2013. / van 1 ek. oregano, de azt nem tettem bele. Ízlés kérdése.

A napraforgómagot, répát, sót, olajat beletettem turmixgépbe és annyit vizet adtam hozzá, hogy turmixolható legyen. Amikor már jó krémes lett, beleöntöttem egy tálba.

Itt egy kis külön élvezet következik. Mint amikor a kenyértésztából lángost is készítenek. Nagyon bosszant, hogy nem tudom a turmixgépből az utolsó cseppig kikotorni az összes krémet, úgyhogy most azt találtam ki, hogy öntöttem hozzá egy kis bögre vizet és egy marék mazsolát és összeturmixoltam a maradékkal. Krémes, habos ital lett belőle!! Mmm… Az élvezetet tetéztem azzal, hogy egy fotelban ülve azonnal megittam. Eszter is kért belőle.

Vissza az eredeti témához: Hozzákevertem a lenmagot és két részre osztva tapadásmentes lapra kentem kör alakban. (Más feltéttel pizza is lehet belőle.)Sajnos a sütőpapír nem jó, mert azt tapasztaltam, hogy ahogy aszalás közben alakul a tészta, a papír összegyűrődik és az egész lap csúnya lesz és nem is lehet jól megfordítani. Úh. tartós sütőfóliát használok. Már nem emlékszem mi volt a neve, de biztosan ismeritek. Nagyobb áruházakban lehet kapni. Nem túl olcsó, de nagyon sokszor lehet használni.

Beletettem az aszalóba 45 fokra, szárítottam kb 3 órát, aztán megfordítottam és még 2 órát száradt. Sütőben is lehet 45 fokon nyitott ajtónál szárítani. Azért nem sütöm, mert így nyers marad és így sokkal egészségesebb. Lehet teljesen szárazra aszalni, akkor sokáig eláll.

A tetejére: /saját alkotás/

  • 450g fagyasztott kukorica leforrázva és leszűrve (nem kell főzni, úgyis puha lesz)
  • 2 db nagy paradicsom felaprítva
  • egy kicsi sárga cukkini a kertből :-)
  • 1 fej lila hagyma szeletelve
  • 1 zöldpaprika felkockázva
  • olivabogyó felaprítva
  • 3 szál új fokhagyma zöldje felaprítva- most kaptam egy praktikus fűszervágó ollót, nagyon élvezem.
  • olivaolaj
  • bors

Az egészet összekevertem és az egyik lapra halmoztam.

Ez megint olyan recept, hogy a teteje bármilyen zöldségből, csírákból összeállítható. Szóval végtelen megoldás létezik. Érdemes kísérletezni.

Please like & share:

Vélemény, hozzászólás?