25 feb

KMHF 13.

Már nagyon régen írtam. Egyszerűen nem jutottam a géphez mindenféle ronda betegségek miatt, meg Eszter alvási szokásai is változnak. Nem mindig alszik olyan sokáig reggel, mint régebben.

A legújabb alkotásom, amit most megosztok veletek nem nyers, még csak nem is zöldség, de ellenállhatatlanul finom. És!! Én találtam ki tegnap. Legalábbis eddig még sehol sem láttam ilyet.  Persze a kakaóscsiga leszármazottja, az egyértelmű. Mégis más, új egy kicsit. Még nincs neve, de én a rózsakalács nevet adnám neki, ha egyetértetek vele. Talán nem foglalt még ez a név. Azt hiszem rózsafánk van, de az más. Íme néhány kép, aztán jön a recept, hátha valaki gusztust kap hozzá.OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 Ez a bűnbeesés maga. Könnyű ropogós, lehetetlen abbahagyni. Aki fogyókúrázik, vagy egészségesen akar enni, most zárja be és hagyja el ezt a lapot. De  lehet, hogy  már késő. A recept:

  • 1/2 kg finomliszt
  • 1,5 dl langyos tej
  • 1/2 szárított élesztő
  • 4 kanál joghurt
  • 1 kk. só
  • 1 ek. cukor
  • víz, amennyi még a dagasztáshoz szükséges

A töltelékhez:

  • 12 dkg olvasztott vaj ezt kétfelé osztottam

Az egyik részbe belekeverni:

  • 2kk. kakaópor
  • ízlés szerint cukor
  • 1 vaniliáscukor

A másikba:

  • 10dkg reszelt sajt

A tésztát megdagasztottam, kelesztettem, majd két részre osztottam és egy kis pihentetés után mindkettőt kinyújottam, megkentem az egyiket a kakaós, a másikat a sajtos krémmel. Mindegyik rudat 6-6 részre vágtam és a darabokat kiolajozott muffin sütőbe tettem. Egy éles késsel bevágtam kereszt alakban jó mélyen mindegyik muffin tetejét, aztán még kelesztettem. A sütőt előmelegítettem és tettem bele egy fémedényt, hogy az is jó forró legyen. Forraltam 1,5 dl vizet és amikor betoltam a sütőbe a kalácsot, akkor a forró vizet beleöntöttem a forró edénybe, gyorsan becsuktam a sütő ajtaját. Kb. 15 perc múlva kivettem a fémedényt, addigra elforrt belőle a víz és még sütöttem a muffinokat kb. 10 percig. A rózsák szépen kinyíltak és a sajtos aranysárgára sült ezidő alatt. Kivettem a sütőből és már csak a családtagokat kellett elhessegetni, amíg kihűlt  a finomság annyira, hogy ehető legyen. A gőzös trükköt Limarától vettem.

Be kell, hogy valljam, én margarinnal csináltam a tölteléket, de a receptet ide már vajjal írtam. Mégpedig azért, mert tegnap István hallott egy műsort a rádióban a transzzsírokról. Kicsit a neten is utánanéztünk és  úgy döntöttünk, hogy a margarint és mindent, amiben ilyen lehetséges, száműzünk az étlapunkról. Nem lesz túl nehéz, mert legtöbbjét már eddig sem fogyasztottuk, de egy kicsit oda kell figyelni. A margarint is csak sütéshez használtam. A kenyerünkre, amikor éppen eszünk, akkor vajat szoktunk kenni. Itt nézhettek utána mi is ez a transzzsír és mit művel stb.

Please like & share:

Vélemény, hozzászólás?