27 jún

Stibi pogi

Ezt a receptet kép nélkül teszem fel nektek. Meglepetés kinézetű lesz, ha megsütitek. Egyébként is így van minden recepttel. Sosem lesz olyan az a finom valami, aminek a receptjét a barátnőmtől kértem el. Az Ő keze ugyanis nem az enyém. Egyszerűen más az eredmény. ( – Jé, ez ugyanaz a sütemény? Nahát, pedig most akartam elkérni a receptjét. – Mondaná egy undok személy, aki persze nem lenne az én barátnőm.)

Visszatérve a pogácsához: a neve egy nagyon kedves ismerősömre utal. Természetesen tőle származik a recept. (Jól jönne egy szinonima, mert már legalább ötödször írom le, hogy recept (6.) ) A kézzel írott szakácskönyvemben szerepel, ami egyébként felér egy emlékkönyvvel. Ahányszor a kezembe veszem, emlékek sora jut az eszembe az ilyen címek miatt, hogy: Merci legfinomabb túrótortája; Zserbó (anyu féle); Citromos piskóta Lujzától bérmálásra – gondolhatjátok. Barátok, rokonok, ismerősök, események, ízek, illatok. Szeretem elővenni ezt a kemény fedelű füzetet. Kincsestár…

Ismét visszatérve: nagyon finom pogácsa és nagy jósága, hogy előző este kell összegyúrni a tésztáját és másnap kisütni. Szóval egyszerre egyik nap sem vesz el túl sok időt. A kisütés nem fér bele 10 percbe :-) , de az összeállítás majdnem. És végre a recept (7.):

  • 60 dkg liszt
  • 250g margarin, vagy 200g zsír
  • 2 tojás sárgája
  • 1/2 pohár tejföl
  • élesztő
  • kevés tej
  • másfél kk só
  • 10dkg reszelhető füstölt sajt
  • 15dkg másféle reszelhető sajt

 A zsiradékot elmorzsoljuk a liszttel, hozzáadjuk a többi hozzávalót. (Az élesztőt nem kell felfuttatni.) Összegyúrjuk, annyi tejjel, hogy könnyen tudjunk vele dolgozni. 1 éjszaka a hűtőben pihentetjük. Másnap: a sütőt előmelegítjük, majd a tésztát vékonyra kisodorjuk és megszórjuk 10 dkg füstölt és 10 dkg más sajttal. Feltekerjük, mintha beiglit tekernénk fel, kicsit kilapítva hajtogatjuk a képen látható módon: Stibi pogi hajtogatása. Újból kisodorjuk, bevagdossuk, kiszaggatjuk, tojás sárgájával megkenjük, reszelt sajttal megszórjuk és kisütjük.

Az igazság az, hogy most meggyorsítottam az utolsó lépést úgy, hogy az egész kisodort és bevagdosott tésztát kentem és szórtam, csak azután vágtam négyzet alakúra a pogácsákat. Így nincs leeső darab, és nem egyenként kell tojásozni és sajtozni.

A most  pár nappal ezelőtt, történt, amikor unokahúgom ballagását ünneplő családi összejövetelre sütöttem a Stibi pogit. Mindenkinek nagyon ízlett. Az ünnepelt anyukájának, vagyis a húgomnak is. Kérte a receptet (8.) Mondtam neki, hogy itt majd megtalálja. 😉

Please like & share:

Vélemény, hozzászólás?