07 jan

Ki, mit, hogyan “főz” ? 2. rész

Ez egy végtelen szappanopera lesz remélem! A sóhajtozásoktól, a kiabálós drámai veszekedésektől, valamint a könnytől harmatos szemektől eltekintünk. ( Kivéve a hagyma pucolást és aprítást, ami a könnyeket illeti.) Marad a lényeg: Mit főzzek ma magamnak, már a Bergendyék is ezzel küzdöttek anno. – Most néztem meg: Hadd főzzek ma magamnak! a számuknak a címe. Biztos ha túl sokszor kellett volna maguknak főzni, írtak volna a hadd helyett mittel is egy számot. Ez hát örök emberi kérdés. Keressük hát a válaszokat!

Az én válaszom ma a következő: Bableves és medvehagymás pogácsa. Kicsit magyaros – féle ebédet akartam gyártani, mert Ráhel (a legnagyobb sarj) barátja (német legény) holnap utazik vissza.

A (vegán)bablevest így készítem:

A kicsíráztatott babot (kb 0,5-1cm csíra van rajta)egy nagy egész hagymával – a hagyma pucolás nagyon megható volt ma 😥 -, sárgarépával, fehérrépával, zellerrel odateszem főzni a kuktába só nélkül. Amikor megpuhult, a hagymát, valamennyit a fehérrépából, egy kis levet, jó nagy adag nyers fokhagymát, sót, borsot, pirospaprikát, hidegen sajtolt olajat összeturmixolok, végül belekeverem a levesbe. Kész is. Már nem kell főzni. Így legalább a fokhagyma, a pirospaprika, az olaj nyers marad.

DSC02833

Most lássuk a medvét, vagyis a medvehagymás pogácsát (ez mégcsak vegetáriánus sem, mert van benne egy kis zsír, ami különben kihagyható, vagy olajjal helyettesíthető:DSC02837

  • 1kg liszt
  • fagyasztott medvehagyma felengedve (250g-os dobozban darálva fagyasztottam le)
  • 250 g margarin
  • 2 kanál tejföl
  • kb. 2 dl tejben felfuttatott fél élesztő: szárított is lehet, elég egy tasakkal
  • 2,5 kk. só
  • 5 dkg zsírt is tettem bele

A egészet jól összedagasztottam – ha kemény a tészta, egy kis tejföllel, vagy tejjel lehet lágyítani, ha túl lágy lenne, akkor egy kis liszt segít a dolgon. Megkelesztettem és kiszaggatva tojással megkenve forró sütőben megsütöttem.

Please like & share:

Vélemény, hozzászólás?